Maximal demokrati

Per Anderssons texter om stŠrkt demokrati

 

 

 

 

 

27 steg fšr maximal demokrati att bocka av

1. Riksdagen utses genom direkt personval, utan partimandat och utan spŠrrar, och varje medborgare fŒr kandidera fritt. Genom att vŠljaren fŒr ange en andrahandskandidat fšrdelas šverskottsršster som inte anvŠnds fšr ett mandat.

2. Folket utser regeringschef, som samtidigt Šr statschef och kallas riksfšrestŒndare, i direkt personval dŠr alla medborgare fŒr kandidera fritt.

3. Riksdagen bestŠmmer vad som ska gŠlla i landet och riksfšrestŒndaren fšreslŒr lšsningar pŒ samhŠllsproblem som kan samla ett sŒ stort stšd som mšjligt i riksdagen.

4. I ett digitalt Riksforum fŒr varje medborgare aktualisera samhŠllsproblem, fšreslŒ lšsningar och argumentera fram till riksdagens beslut.

5. De politiska partiernas privilegier och offentliga funktioner avskaffas till fšrmŒn fšr medborgarna och de individer som de valt som sina ombud.

6. Staten (inklusive kommuner och regioner) ges uttryckligt i uppgift att verka fšr att tillgodose alla medborgares likvŠrdiga och skŠliga behov, det vill sŠga det allmŠnna medborgarintresset och inte sŠrintressen, inom ramen fšr det allmŠnnas funktion att skšta sŒdant som medborgarna Œstadkommer bŠttre tillsammans Šn enskilt.

7. Grundlag kan Šndras endast genom tvŒ beslutande folkomršstningar med ett Œrs mellanrum.

8. Den yttersta grunden fšr staten och demokratin lyfts upp šver grundlagarna och slŒs fast i ett folkfšrdrag som antas av folket och kan Šndras endast genom tre folkomršstningsbeslut. HŠr regleras statens etablering i form av ett folkrike, alla mŠnniskors likstŠlldhet, grundlŠggande fri-, rŠttig- och skyldigheter, demokratiska beslutsformer, lagstyre och andra principer som inte bšr kunna ŒsidosŠttas.

9. Medborgarna fŒr delta i beslutsfattandet genom folkomršstningar om politikens huvudlinjer och principiellt avgšrande frŒgor.

10. RŠttsstatens principer upprŠtthŒlls kompromisslšst och lagstyre vŠrnas genom tydliga fšrfattningar som Šr begripliga fšr medborgarna och som tillŠmpas korrekt av fšrvaltningsmyndigheter och domstolar.

11. Kommuner och regioner avskaffas och ersŠtts med statliga verk som ger likvŠrdig service till alla: VŒrd-, Utbildnings-, Stšd-, Skydds-, Fšrbindelse-, Mark- respektive Husverket.

12. All skatt gšrs statlig och lika i hela landet.

13. LŠn och kommuner ersŠtts med en fšr alla verk gemensam indelning i sju nya landskap med vardera ett antal nya hŠrader i form av omrŒden dŠr mŠnniskor naturligt sšker sig till en gemensam centralort.

14. Varje hŠrad har ett personvalt ting som fšretrŠder medborgarnas intressen gentemot de statliga verken och ansvarar fšr fysisk planering och gemensamma anordningar inom omrŒdet.

15. Alla offentliga tjŠnster tillsŠtts pŒ uteslutande sakliga grunder, under full insyn och genom tydlig kravspecifikation, offentlig utlysning och objektiv meritpršvning.

16. RikstillsŠttningen, under ledning av fem opolitiska rikstillsŠttare som utses av folket i direkt personval, švertar regeringens utnŠmning av myndighetschefer och domare.

17. NŠmndemŠn utses, i stŠllet fšr av politiker, genom lottning bland medborgare som anmŠlt sitt intresse och uppfyller behšrighets- och lŠmplighetskrav, sŒsom laglydighet.

18. Alla offentliga befattningshavare fŒr ett personligt ansvar, rikstjŠnsteansvar, fšr att inte vare sig šver- eller underskrida vad som fšljer av uppdraget, som dŠrmed mŒste vara tydligt definierat och mšjligt att utfšra.

19. Rikskontrollen, under ledning av tre opolitiska rikskontrollšrer som utses av folket i direkt personval, inrŠttas fšr att oberoende och samlat kontrollera hur den offentliga makten i riket utšvas med hŠnsyn till demokrati, rŠttsenlighet och effektivitet.

20. Fšr stŠrkt folklig maktkontroll granskas varje myndighet av ett antal kontrollombud, som Šr vanliga medborgare som utses genom lottning bland dem som anmŠlt sitt intresse.

21. Oberoendet fšr public service-media, som ges namnet Rikskanaliseringen, stŠrks genom att dess styrelse utses av folket i direkt personval, utan regeringens och de politiska partiernas nuvarande inblandning.

22. Offentlighetsprincipen utvidgas till all offentligt beslutad och finansierad verksamhet och skyddas ovillkorligt mot att inskrŠnkas utifrŒn politiska eller ekonomiska intressen.

23. All offentlig information gšrs enkelt tillgŠnglig via en samlad webbplats kallad sverige.se

24. Staten avkrŠver varje samhŠllsmedlem att fullgšra sina skyldigheter – sŒsom att fšrsšrja sig sjŠlv, betala skatt och fšlja lagar – och garanterar var och en ett heltidsarbete med tillrŠcklig lšn, vid behov inom Arbetsverket med uppgift att fšrstŠrka offentlig verksamhet med extra personal.

25. Skolsystemet reformeras med kunskap som Šr relevant fšr individen och samhŠllet, tydliga angivelser av vad eleverna ska kunna efter avslutad utbildning, nolltolerans mot stšrningar i skolarbetet, professionell undervisning inriktad pŒ kunskapsresultat, oberoende kunskapsbedšmning, betalning till skolan fšrst efter att eleven blivit godkŠnd och samtidigt en penningpremie till eleven fšr att ha klarat utbildningen.

26. Allas tillgŒng till sprŒket fšrbŠttras genom en stavningsreform inriktad pŒ att varje betydelseskiljande ljud ska motsvaras av en unik bokstav.

27. De politiska helgdagarna 1 maj och 6 juni avskaffas och i stŠllet gšrs midsommarafton till neutral Œrsdag fšr samhŠllsgemenskapen i Sverige och Norden.

 

 

 

 

slekt.se/demokrati

Start Maximal demokrati

Start slekt.se

© 2024 Per Andersson