Maximal demokrati

Per Anderssons texter om stŠrkt demokrati

 

 

 

 

 

Den demokratiska gemenskapens Œrliga hšjdpunkt

Den 6 juni 1523 lŠt sig Gustav Eriksson, tillhšrande en frŠlseŠtt som Šgt gŒrden Vasa i nŠrheten av dagens Arlanda flygplats, utses till Sveriges kung. Han var en hŠnsynslšs diktator som berikade sig sjŠlv och sin slŠkt pŒ folkets bekostnad till en grad som saknar motstycke i svensk historia. Dagen fšr hans maktšvertagande firas som landets nationaldag. Betydande delar av dagens Sverige ingick inte i det land som han blev kung šver: danska Gotland, Blekinge, SkŒne och Halland, norska BohuslŠn, SŠrna, Idre, HŠrjedalen och JŠmtland samt okoloniserade delar av Norrland och Sameland.

Kungen, lŒngt efter sin dšd omtalad som Gustav Vasa, utvecklade fšr sina syften en propaganda som fortfarande hŒlls vid liv efter ett halvt Œrtusende. Inte minst under 500-Œrsjubileet 2023 upprepade mŒnga medier myten att han befriade Sverige frŒn danskarna. Mer sanningsenligt Šr att en revolt under hans ledning stšrtade Sveriges kung Kristian II, som ocksŒ var kung av Norge och Danmark och blev avsatt Šven dŠr 1523. Det var inte frŒga om nŒgon fiendskap mellan de svenska och danska folken utan en konflikt mellan aristokratin och kungamakten inom den nordiska Kalmarunionen.

Sverige har tvŒ politiska helgdagar: 1 maj och 6 juni, fšrankrade i kommunismen och socialismen respektive konservatismen och nationalismen. En dag har vikts fšr vŠnstern och en annan fšr hšgern, ursprungligen hšgtidsdag fšr proletŠrer respektive privilegierade och fšr att manifestera partimakten respektive kungamakten. Som jŠmfšrelse Šr i Danmark varken 1 maj eller landets nationaldag, grundlovsdagen, 5 juni helgdag.

Den 6 juni Šr inte bara Gustav Vasas minnesdag utan ocksŒ hans svenska arvmonarkis hšgtidsdag. Han gjorde Sverige Šrftligt bland sina efterkommande och i dag Šr hans 91-faldiga Šttling Carl XVI Gustaf kung. Datumet har Œterkommande under det gŒngna halvmillenniet tjŠnat fšr manifestation av monarkins stŠllning.

Till den roll som den 6 juni kom att fŒ fšr kungahuset och riket bidrog fšrmodligen att Gustav Vasas fšrsta dotter Œr 1539 fšddes pŒ samma dag som han blivit kung. Den svenska adeln som central bestŒndsdel i det monarkiska systemet organiserades genom en riddarhusordning som stadfŠstes av hans sonson Gustav II Adolf den 6 juni 1626.

Samma dag 1654 abdikerade drottning Kristina som den sista av VasaŠtten men dŒ kršntes ocksŒ hennes kusin Karl X Gustav till ny kung, varmed vasaŠttlingarna behšll kronan. Efter att Gustav III genom en statskupp infšrt kungligt envŠlde med 1772 Œrs regeringsform placerades Gustav 1774 i almanackan med namnsdag den 6 juni. Efter fšrlusten av Finland och statskuppen 1809, dŒ Gustav IV Adolf avsattes, skrevs den nya regeringsformen under just den dagen av Karl XIII, som lyckats bli kung i en ŒteruppstŒnden monarki. Men den del av riksdagen som var utsedd pŒ en demokratisk grund, bondestŒndet, vŠgrade godkŠnna grundlagen dŒ och gjorde det fšrst den 27 juni.

1916, under monarkiernas šdestimma och medan kungamakten i Sverige Šnnu inte accepterat parlamentarism och allmŠn ršstrŠtt, bšrjade 6 juni att firas som Svenska flaggans dag. Snart stšrtades de flesta furstehusen i Europa, men den svenske kungen Gustaf V hšll sig kvar pŒ tronen. Den nu gŠllande regeringsformen, i vilken monarkin pŒ nytt rŠddades genom Torekovskompromissen, antogs av riksdagen samma datum 1973, bara tre mŒnader fšre Gustaf VI Adolfs dšd.

Efter att kungahuset lŠnge riskerat att utslockna pŒ grund av att det bara fanns en prins som kunde fšra det vidare och dessutom fram till 1976 var ogift, skedde 1980 en kraftig fšrstŠrkning av monarkin genom att alla Šttlingar till Carl XVI Gustaf gavs arvsrŠtt till tronen, oavsett kšn och furstligt ursprung. Efter att de tre kungabarnen fštts och sŠkrat den nydanade monarkin upphšjdes den 6 juni till officiell nationaldag 1983 och har sedan befŠsts ytterligare genom att 1996 gšras till salutdag och 2005 allmŠn helgdag.

€ven Sveriges frŠmsta nationalsymbol, den blŒgula korsflaggan, kan hŠrledas till Gustav Vasa. Den betecknar i grunden kungamakten och har fšrst i sen tid kommit till folklig anvŠndning.

Den historiska bakgrunden till Sveriges nationaldag Šr rakt motsatt Norges 17 maj, USA:s 4 juli och Frankrikes 14 juli, som alla markerar folkets frihet frŒn šverheten. Det fšrklarar frŒnvaron av folkligt firande av fosterlandet den 6 juni, som fšrblir en dag fšr kungahuset och dess stšdjande etablissemang. Huvudevenemanget pŒ nationaldagen Šr att dessa bildar publik vid ett artistupptrŠdande pŒ Skansen och sedan avslutar med mottagning pŒ Slottet, efter att de kungliga under dagen lŒtit sig hyllas pŒ olika platser. Folkmajoriteten har dŠremot helt enkelt en ledig dag, precis som 1 maj.

Hšjdpunkten nŠr norrmŠnnen den 17 maj firar sin sjŠlvstŠndighet, som de svenska kungarna fšrsškte fšrhindra Šnda tills den siste avsattes av norska folket, Šr i stŠllet "barnetoget" i Oslo och varje annan norsk by, med gatorna fyllda av hšgtidsklŠdda och sjungande medborgare. Det uppsluppna firandet vilar pŒ en allvarlig och kollektiv medvetenhet om sŒvŠl Norges frigšrelse frŒn Danmark 1814, Sverige 1905 och Tyskland 1945 som det norska folkets demokratibygge genom Œrhundradena och tidiga avstŒndstagande frŒn privilegiesamhŠllet. Amerikaner och fransmŠn har pŒ motsvarande sŠtt en solid frihetlig grund fšr sin nationella yra, i kontrast till att en tyrann avlšste en annan tyrann den 6 juni.

Tidigt framfšrdes att den gemensamma festdagen fšr mŠnniskorna i Sverige i stŠllet borde vara midsommarafton. Den ljusaste tiden pŒ Œret, hŠr i Norden sŒ mycket ljusare Šn den mšrkaste, Šr definierad av naturen sjŠlv och fri frŒn politisk šverbyggnad. Att denna Œrliga hšjdpunkt firas som midsommar eller Sankt Hans šver hela Norden lŠgger en grund fšr att dŒ uppmŠrksamma inte bara den svenska utan Šven den nordiska gemenskapen. Det saknar dŠrvid inte symbolisk betydelse att Erik av Pommern i midsommartid Œr 1397 kršntes till fšrste kung šver det fšrenade Norden, den Kalmarunion som Gustav Vasa sprŠckte 1523.

Att fšrsška fira demokratin pŒ monarkins hšgtidsdag den 6 juni Šr paradoxalt. I stŠllet fšrtjŠnar fšrslaget om midsommar som samhŠllsgemenskapens Œrliga hšjdpunkt att dammas av och de bŒda politiska helgdagarna 1 maj och 6 juni att mšnstras ut. NŠr Œret vŠnder vid vinter- och sommarsolstŒnden samlas familjen och slŠkten respektive vŠnkretsen och samhŠllet till fest. Midvinterdagen eller juldagen har av kyrkan datumsatts till den 25 december efter Jesu fšdelse och midsommardagen till den 24 juni efter Johannes dšparens fšdelse. Den senare Šr i Sverige och Finland numera ršrlig och infaller pŒ lšrdagen under tiden frŒn den 20 till 26 juni, medan danskar och norrmŠn alltjŠmt firar Sankt Hans och islŠnningar J—nsmessa pŒ ursprungligt datum. I hela Norden Šger det stšrsta firandet rum pŒ aftonen fšre bŒde vinterns och sommarens hšgtidsdag.

Nordiska nationaldagar och liknande mŠrkesdagar hopas i fšrsommartid: 17 maj Norges grunnlovsdag, 5 juni Danmarks grundlovsdag, 6 juni Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag, 7 juni Norges uttrŠde ur unionen med Sverige, 9 juni lands sjŠlvstyrelsedag, 17 juni Islands Þj—ðh‡t’ðardagurinn (nationaldag), 21 juni Gršnlands ullortuneq ("den lŠngsta dagen" och dagen dŒ sjŠlvstyrelselagen trŠdde i kraft), 24 juni Finlands flaggas dag (numera pŒ den ršrliga midsommardagen) och 25 juni Nordens dag (lanserad 1985 och firad fšrsta gŒngen 1991 pŒ den nutida kalenderns astronomiska motsvarighet till 17 juni, dŒ Kalmarunionen etablerades genom den fšrste unionskungens kršning), medan Finland har sin sjŠlvstŠndighetsdag den 6 december, pŒ dagen ett halvŒr frŒn det gamla moderlandet Sveriges nationaldag.

Det Šr inte sjŠlvklart att olika hšgtidsdagar ocksŒ ska vara kalenderbrytande helgdagar. Det finns varje Œr mer Šn hundra lšr- och sšndagar som kan tas i ansprŒk fšr mŠnniskors firande av allehanda fšremŒl. Av Sveriges 13 officiella helgdagar Šr nio religišsa, varav pŒskdagen, pingstdagen och juldagen alltid infaller pŒ en sšndag medan švriga sex inte gšr det, fšrutom en som kan gšra det: lŒngfredagen, annandag pŒsk, Kristi himmelsfŠrdsdag, alla helgons dag, annandag jul och trettondedag jul. …vriga helgdagar Šr de bŒda politiska 1 maj och 6 juni, nyŒrsdagen samt midsommardagen som numera alltid Šr en lšrdag. Som arbetsfria dagar rŠknas Šven midsommarafton, julafton och nyŒrsafton. I dag Šr det antagligen en fšrsvinnande liten del av befolkningen som anvŠnder de kyrkliga helgdagar som infaller pŒ andra dagar Šn sšndagar fšr religionsutšvning, 1 maj fšr arbetardemonstrationer och 6 juni fšr fosterlandshyllningar. Fšr de allra flesta Šr det bara lediga dagar, samtidigt som mŒnga mŒste arbeta trots att det Šr helgdag. En religišst och politiskt neutral ordning skulle vara att avskaffa alla ršda dagar utšver sšndagarna och i stŠllet lagstifta om rŠtt fšr var och en till motsvarande antal arbetsfria dagar att ta ut nŠr man helst vill under Œret. Reformen skulle kunna innebŠra tvŒ ytterligare semesterveckor. Det Šr uppenbart i otakt med tiden att tvinga mŠnniskor att vara lediga just pŒ en handfull dagar varje Œr som kyrkan bestŠmt och ett par dagar som reserverats fšr vissa politiska riktningar.

 

 

 

 

slekt.se/demokrati

Start Maximal demokrati

Start slekt.se

© 2024 Per Andersson