Maximal demokrati

Per Anderssons texter om stŠrkt demokrati

 

 

 

 

 

MŒnga demokratibrister i Sveriges politiska system

Om man granskar det svenska politiska systemet utifrŒn ett kompromisslšst demokratiideal, framkommer en rad demokratibrister – och dŠrmed mšjligheter att gšra Sverige Šnnu mer demokratiskt:

DEMOKRATI

1. Sverige Šr inte en fullŠndad demokrati, utan det finns demokratibrister av olika grad i det politiska systemets alla grundfunktioner.

2. Sveriges politiska system brister i effektivitet fšr att lšsa samhŠllsproblem och leverera det som staten har till uppgift att Œstadkomma.

3. Andra lŠnder har i flera avseenden en mer demokratisk utformning av det politiska systemet.

4. Svenska politiska makthavare i allmŠnhet framstŠller Sverige som en komplett demokrati, motsvarande definitionen av en demokrati och mer demokratiskt Šn andra lŠnder.

5. Politiska makthavare i allmŠnhet Šr inte intresserade av att stŠrka och utška demokratin, vilket skulle minska deras eget inflytande.

6. Medborgare i allmŠnhet Šr inte intresserade av demokrati i sig utan av de fšrmŒner som den tillhandahŒller, och de flesta engagerar sig inte fšr att fšrsvara, stŠrka och utška demokratin.

7. Demokratiutvecklingen i Sverige har avstannat, och det fšrekommer ingen kontinuerlig ompršvning av det politiska systemet fšr att fšrbŠttra demokratin och knappast nŒgon konstitutionell debatt.

8. Mediegranskning av hur demokratiskt det politiska systemet Šr sker mycket sparsamt.

9. Trots det demokratiska genombrottet fšr drygt hundra Œr sedan och avskaffandet av de sista adelsprivilegierna 2003 Šr Sverige fortfarande en privilegiestat, med politiska och ekonomiska privilegier till kungamakten och partimakten, i bŒda fallen pŒ medborgarnas bekostnad.

10. Sverige lever inte upp till det grundlŠggande demokrativillkoret att alla medborgares ska vara likstŠllda till rŠttigheter och skyldigheter, utan staten ger exklusiva privilegier – politiska, juridiska, ekonomiska, sociala och mediala – till ett fŒtal individer i en utvald familj, som bland annat har grundlagsfŠst ensamrŠtt att tillsŠtta befattningen som statschef.

STATSBILDNING

11. Sverige har inte skapats som en demokrati och inte heller genom beslut av folket, utan Šr ett šverhetsprojekt i form av en monarki med skiftande aristokrati.

12. Sverige Šr en till bŒde existens och avgrŠnsning godtycklig statsbildning, som definierats av vad kungen lyckats lŠgga under sig, utan hŠnsyn till beršrda folkgrupper och med splittring av Norden som fšljd.

13. Sverige Šr inte ett adekvat namn pŒ landet utan anspelar endast pŒ svearnas omrŒde och tŠcker varken de fšr riksbildningen avgšrande Gštalandskapen eller alla koloniserade och eršvrade delar.

14. Tre kronor, som anvŠnds som riksvapen, Šr inte symbol fšr Sverige utan fšr hela Norden, medan Sveriges egentliga vapen Šr BjŠlboŠttens lejonvapen.

PARTIMAKT OCH MAKTKONCENTRATION

15. En handfull privata fšreningar, partier, med tillsammans endast 2,5 procent av medborgarna som medlemmar har lagt beslag pŒ statsmakten i Sverige.

16. Statsskickets utformning innebŠr en kraftig maktkoncentration, varmed det eller de partier som eršvrar en riksdagsmajoritet kommer i besittning av den samlade statsmakten šver allt ifrŒn grundlag, lag, statsbudget, utrikespolitik och utnŠmning av myndighetschefer och domare till offentlighetsprincip, maktkontroll, public service, vilka som fŒr mšjlighet att bli invalda i riksdagen och ytterst šver samhŠllets fundament som demokrati, rŠttsstat och mŠnniskors frihet.

17. Partierna har fšrŠndrats frŒn samverkan mellan likasinnade vŠljare eller valda till att i dag utgšra egna maktintressen, som reducerar medborgarnas inflytande.

18. Partierna har genom att fšrfoga šver lagstiftningsmakten fšrsett sig med maktbefogenheter och privilegier samt infšrt hinder i valsystemet fšr att utestŠnga konkurrenter.

19. Partierna tar i ansprŒk skattemedel fšr att tilldela sig sjŠlva mŒngmiljonbidrag och livslŒnga ersŠttningar till partifunktionŠrer, till och med riksdagsledamšter som vŠljarna avsatt genom att inte ge dem fortsatt fšrtroende.

20. Partierna har stŠrkt sitt grepp om dem som blivit invalda i en beslutande fšrsamling sŒ att en ledamot inte lŠngre fungerar som medborgarnas ombud utan som partiorganisationens agent.

21. Den starka partimakten i kombination med parlamentarismen har upphŠvt den tidigare dualismen mellan regering och riksdag som fšretrŠdare fšr staten respektive folket, och bŒda organen Šr nu utlšpare av partimakten.

22. I Sverige har i praktiken allt medborgarinflytande reducerats till att med valsedeln vart fjŠrde Œr legitimera partimakten – i en enda valhandling ska rymmas en rad stŠllningstaganden: riksdagsledamot, parti, partikonstellation fšr regeringsbildning, statsminister, stŒndpunkt i otaliga sakfrŒgor sammanfšrda i partipaket, godkŠnnande eller fšrkastande av vilande grundlagsfšrslag, ansvarsutkrŠvande frŒn fšregŒende mandatperiod med mera.

STATENS UPPGIFT

23. Samtidigt som staten, inklusive regioner och kommuner, har svŒrt att motsvara medborgarnas fšrvŠntningar pŒ offentliga kŠrnverksamheter anvŠnds tvŒngsuttagna skattemedel till sŒdant som inte motiveras av det allmŠnna medborgarintresset utan i stŠllet tillgodoser sŠrintressen, exempelvis politikers prestigeprojekt eller utfŠstelser till vissa vŠljargrupper fšr att fŒ deras ršster, vilket medfšr mer skatt och mindre frihet fšr medborgarna.

MEDBORGARENS ROLL

24. Staten brister i sin fšrmŒga att avkrŠva medborgarna deras ansvarstagande i det demokratiska systemet – sŒsom att fšrsšrja sig sjŠlva, bidra till finansieringen av det allmŠnna, fšlja lagar och engagera sig i samhŠllslivet – men ocksŒ i att tillhandahŒlla arbete Œt alla, bekŠmpa brott och ge tillrŠcklig utbildning fšr att alla ska kunna uppfylla medborgarrollen.

KONSTITUTION

25. I Sverige bestŠms politikens spelregler av politikerna sjŠlva genom att de beslutar om att anta och Šndra grundlag, ofta utan att medborgarna ens Šr medvetna om det, till skillnad frŒn andra lŠnder dŠr folket – som i en demokrati Šr statens uppdragsgivare – mŒste ge sitt godkŠnnande i folkomršstning.

26. De svenska grundlagarna kan relativt enkelt och pŒ kort tid Šndras, sŒ att till och med sjŠlva demokratin kan avskaffas inom ett Œr.

27. Fundament som demokrati, rŠttsstat och grundlŠggande fri- och rŠttigheter saknar sŠrskilt starkt fšrfattningsskydd och kan Šndras lika enkelt som tekniska detaljer i grundlagarna.

STATSCHEF

28. I Sverige fŒr inte folket i val utse vem som ska vara landets frŠmsta fšretrŠdare, statschef, utan det sker genom arv.

29. Medborgarna fŒr inte kandidera till posten som statschef utan rŠtten att bli statschef tillkommer endast medlemmar av en utvald slŠkt.

30. Sverige har som frŠmsta fšretrŠdare, statschef, sjŠlva symbolen fšr det politiska system, monarkin, som den lŒnga kampen fšr demokrati fšrdes mot.

REGERING

31. I Sverige fŒr inte folket vŠlja landets hšgsta politiska ledare, regeringschef, utan befattningen tillsŠtts med svŒrfšrutsŠgbar utgŒng indirekt av en konstellation av partier i riksdagen.

32. Alla medborgare kan inte kandidera till posten som regeringschef, utan tvŒ privata fšreningar – partier – har i praktiken ensamrŠtt att utse var sin kandidat, innebŠrande en extrem begrŠnsning av urval och valmšjligheter.

33. Parlamentarismen, sŠrskilt i den svenska tappningen, brister i bŒde demokrati och effektivitet som metod fšr att utse regering – bland annat har den stŠllt landet utan ordinarie regering i nŠrmare ett halvŒr och resulterat i statsministrar som inte Œterspeglar den vilja som vŠljarna uttryckt i riksdagsval.

34. Den svenska varianten med negativ parlamentarism, som innebŠr att det som avgšr vem riksdagen vŠljer till statsminister inte Šr antalet ja-ršster utan att inte fler Šn hŠlften av ledamšterna ršstar nej, kan medfšra att den som vŠljs inte har fŒtt nŒgon enda ja-ršst och att en motkandidat har fŒtt fler ja-ršster.

35. Riksdagens uppsŠttning av flera olika omršstningsregler, mšjligheten att avstŒ i stŠllet fšr att ršsta ja eller nej och anvŠndningen av misstroendefšrklaring som partitaktisk metod gšr det svŒrt fšr medborgarna att fšrstŒ hur folkviljan omsŠtts i ofšrutsŠgbara och motstridiga beslut, sŒsom att en statsminister fŠlls i en misstroendeomršstning och ett par veckor senare blir Œtervald av samma riksdag eller att en statsminister vŠljs pŒ fšrmiddagen och avgŒr pŒ eftermiddagen efter att ha fŒtt sin budget nedršstad.

36. Parlamentarism Šr inte liktydigt med demokrati – utan tvŠrtom ett uttryck fšr ofullbordad demokrati – och infšrdes i Sverige som en provisorisk lšsning fšr att tills vidare bevara monarkin, vilket uteslšt en folkvald stats- och regeringschef.

37. Parlamentarismens demokratiska legitimitet grundas i att riksdagsvalets utgŒng omsŠtts i en regering som speglar vŠljarnas avsikt i den frŒgan, men nŠr valet inte lŠngre stŒr mellan tvŒ tydligt avgrŠnsade alternativa partiblock har valresultatet visat sig bli svŒrtolkat och utfallet i regeringsfrŒgan kunnat bli rakt motsatt vad vŠljarna uttryckt, varvid de fŒtt veta att de inte visste vilken statsminister de ršstade pŒ nŠr de lade sin partiršst, sŒsom nŠr den ena statsministerkandidaten i valet stšddes av 205 valda riksdagsledamšter och den andra av 144 men den senare blev vald och nŠr valet resulterade i en tydlig fšrskjutning hšgerut men den borgerliga regeringen ersattes med en vŠnsterregering.

38. Den exceptionella maktposition som parlamentarismen, utan nŒgon grundlagsreglering, tilldelar ett par stora partier innebŠr att de till Sveriges statsminister kan utse en av vŠljarna i ett riksdagsval aldrig pršvad person, vilket skedde 2021.

39. Parlamentarismen befordrar konflikt och politiskt spel i stŠllet fšr lšsningar pŒ samhŠllsproblem i brett samfšrstŒnd, genom att skapa ett tillstŒnd av majoritetens diktatur dŠr drygt 50 procent bestŠmmer och švriga utestŠngs frŒn inflytande och genom sammanblandning av sakfrŒgor med kamp om regeringsmakten.

40. Fšrekomsten av parlamentarism fšr att indirekt utse regering har fšrorsakat demokratiska begrŠnsningar i sŒvŠl utformningen som utfallet av valsystemet, sŒsom genom att procentspŠrrar leder till bortkastade ršster och taktikršstning som fšrvrŠnger folkviljans representation i bŒde riksdagen och regeringen, bland annat paradoxalt nog sŒ att partier som inte har tillrŠckligt mŒnga sympatisšrer fšr att nŒ upp till den fyraprocentsspŠrr som dŠrmed skulle utestŠnga dem frŒn riksdagen ŠndŒ kommer in tack vare stšdršster fšr att partiets ršster inte ska bli bortkastade utan bidra med mandat till ett regeringsunderlag.

41. NŠr inte ett tydligt partiblock fŒr majoritet i riksdagsvalet kan parlamentarismen medfšra marginalens diktatur dŠr en liten minoritet fŒr ett oproportionerligt stort inflytande, sŒsom att ett 2-procentsparti som fŒtt stšdršster upp till riksdagsspŠrren fŒr sina unika hjŠrtefrŒgor upphšjda till lag trots att 98 procent av vŠljarna Šr emot eller att en enda politisk vilde, som bidrar med det sista mandatet till minsta mšjliga majoritet om 175 ršster, fŒr avgšrande makt att bestŠmma vem som blir statsminister och vilken statsbudget som ska antas.

42. Reglerna om statsministeromršstningar, med en begrŠnsning till fyra fšrsšk innan extra val automatiskt aktiveras, kan innebŠra stor makt fšr talmannen att genom taktiskt agerande pŒverka vem som blir statsminister, sŒsom efter valet 2018 dŒ talmannen fick Lšfven vald i stŠllet fšr att genom att utnyttja alla omršstningsmšjligheter pressa riksdagen till att utse Kristersson, som i riksdagsvalet stštts av en klar majoritet av de valda ledamšterna.

43. Fšr att parera parlamentarismens tillkortakommanden har majoriteter i riksdagen hemfallit Œt inofficiellt grundlagsstiftande i form av Decemberšverenskommelsen och Januariavtalet, innebŠrande bland annat att riksdagsvalets resultat šverpršvades, att det parlamentariska underlaget berŠknades pŒ endast en utvald del av riksdagen, att partier avstod frŒn att ršsta pŒ sina egna fšrslag, att regeringen genomfšrde oppositionens politik och att šverlŠggningar mellan vissa partier fšrbjšds.

FOLKREPRESENTATION

44. Medborgarna fŒr inte fritt och pŒ lika villkor kandidera till riksdagen, regionfullmŠktige, kommunfullmŠktige och Europaparlamentet, utan partier bestŠmmer vilka som fŒr stŠlla upp i valet och vilka som hamnar pŒ valbar plats.

45. Sverige uppfyller inte det grundlŠggande demokratikravet om fria val – vŠljarna kan inte fritt ršsta pŒ vem de vill utan Šr begrŠnsade till det urval som partierna gjort och kan inte heller stryka en ošnskad kandidat pŒ valsedeln.

46. Sverige uppfyller inte det grundlŠggande demokratikravet om direkta val, utan i ett fšrsta steg i valprocessen gšr partierna ett urval av kandidater som vŠljaren sedan fŒr acceptera eller fšrkasta.

47. VŠljaren Šr begrŠnsad till att ršsta pŒ kandidater som stŠller upp i den valkrets dŠr vŠljaren Šr folkbokfšrd, medan kandidaterna fŒr stŠlla upp Šven i andra valkretsar, vilket utnyttjas av partier fšr att sŠkerstŠlla inval av vissa centrala partifšretrŠdare.

48. I svenska val Šr inte alla ršster lika mycket vŠrda, utan procentspŠrrar och mandatfšrdelningsmetoder reducerar ett betydande antal ršsters vŠrde till noll – exempelvis blev i valet 2014 en kvarts miljon ršster bortkastade och lika mŒnga medborgare helt orepresenterade i riksdagen, trots att deras antal ršster motsvarade Œtskilliga mandat.

49. Valsystemet, i kombination med parlamentarismen, fšrvrŠnger folkviljans Œterspegling i riksdagen, dels genom mŠngden bortkastade ršster till fšljd av spŠrrar och fšrdelningsmetoder, dels genom en omfattande taktikršstning som innebŠr att uppemot en femtedel av vŠljarna inte ršstar pŒ det parti som de tycker Šr bŠst.

50. Valsystemets konstruktion Šr krŒnglig och svŒrbegriplig fšr vŠljarna, med bland annat Œtskillnad mellan šppna och lŒsta listor, flera listor fšr varje parti i en och samma valkrets, valkretsindelning med olika villkor fšr vŠljare och kandidater, kryssningsmšjlighet med oklar innebšrd, fšrbud mot att stryka kandidater, olika spŠrrar pŒ 2, 3, 4 och 12 procent, modifierat divisorssystem vid mandatfšrdelning, utjŠmningsmandat och konsekvensen att fŒ vŠljare vet vilken ledamot eller vilka ledamšter som de har valt in.

51. Valsystemets metoder fšr att fšrdela mandat, bland annat jŠmkat uddatal som divisor, kan medfšra att ett mandat tilldelas nŒgon annan Šn den som fŒtt flest ršster.

52. Partiernas sjŠlvtilldelade makt att bestŠmma ordningsfšljden mellan kandidaterna pŒ valsedlarna – och dŠrmed vilka som i praktiken kan bli invalda – har en betydande miljš- och klimatpŒverkan: till valet 2022 trycktes och transporterades 673 miljoner valsedlar men endast knappt 20 miljoner eller mindre Šn 3 procent anvŠndes vid ršstningen, medan det rŠcker med en valsedel per vŠljare i exempelvis Finland dŠr man bara skriver kandidatens nummer, inte ens namn eller parti, och det dŠrmed Šr vŠljarna och inte partierna som avgšr vem som blir invald.

53. NŠr ledamšterna vŠl blivit invalda Šr pressen hŒrd pŒ dem att agera som partiet bestŠmmer, innebŠrande att det i praktiken finns endast Œtta viktade ršster i riksdagen, en fšr varje parti, inte den mŒngfald av 349 som vore mšjlig.

54. I en del kommuner stŒr vissa partiers platser i fullmŠktige tomma, eftersom vŠljarna ršstar pŒ parti och inte alltid vet om det finns tillrŠckligt med personer till mandaten, samtidigt som mindre partier som verkligen har kandidater utestŠngs frŒn fullmŠktige trots att de fŒtt ett antal ršster som motsvarar ett eller flera mandat men inte nŒtt upp till den gŠllande procentspŠrren.

POLITISK PROCESS OCH DELAKTIGHET

55. Medborgarnas deltagande i politiska processer Šr minimalt och inskrŠnker sig fšr de flesta till att en gŒng vart fjŠrde Œr šverlŠmna sitt inflytande genom att i val legitimera partimakten.

56. Det politiska systemet saknar former fšr att involvera medborgarna i folkstyret med att aktualisera samhŠllsproblem, fšreslŒ lšsningar och argumentera fram till beslut.

57. Det fšrekommer inte nŒgot gemensamt politiskt samtal som alla samhŠllsmedlemmar kan ta del av och delta i, utan eventuell debatt sker inom avgrŠnsade grupper, sŒsom pŒ sociala medier eller bland prenumeranter pŒ samma tidning, och ofta Šr det viktigare vem som sŠger nŒgot Šn vad som sŠgs.

58. Den politiska debatten bestŒr inte av ett sakligt och konstruktivt meningsutbyte fšr att med sakargument och i samfšrstŒnd komma fram till lšsningar pŒ samhŠllsproblem utan av ett politiskt spel mellan partifšretrŠdare dŠr konflikten har ett egenvŠrde.

59. Den politiska dagordningen formas inte av nŒgon systematisk och Œterkommande genomgŒng av olika samhŠllsomrŒdens problem, utan vilka frŒgor som lyfts bestŠms frŠmst av partiernas taktiska švervŠganden, mediers bedšmning av vad som Šr medialt gŒngbart och lobbyisters eventuella framgŒng.

60. Till skillnad frŒn andra lŠnder fšrekommer pŒ riksnivŒ nŠstan inga inslag av direktdemokrati, sŒsom folkomršstningar och folkinitiativ.

61. Beslut i politiska frŒgor fattas i praktiken utanfšr riksdagen och utan medborgarnas insyn vid šverlŠggningar mellan majoritetens partifšretrŠdare.

LAGSTYRE

62. Lagar prŠglas inte sŠllan av politisk otydlighet, vilket gšr dem svaga som styrinstrument, skapar osŠkerhet fšr medborgare som ska fšlja dem och fšrskjuter makt till domstolarna, innebŠrande brister i demokrati, rŠttssŠkerhet och effektivitet.

63. Myndigheter avstŒr ibland frŒn att tillŠmpa lag, exempelvis polisens bortprioritering av betydande mŠngder anmŠlningar frŒn brottsoffer och kommunalpolitikers val av hemsnickrade lšsningar i stŠllet fšr vad som uppfattas som byrŒkratiska lagregleringar.

F…RVALTNING

64. Den offentligt beslutade och finansierade verksamheten i Sverige bestŒr av en svŒršverskŒdlig, svŒrstyrd och svŒrgranskad uppsŠttning av ett stort antal statliga fšrvaltningsmyndigheter med betydande variation i storlek och organisation, domstolar, nŠmnder, lŠnsstyrelser som ett slags regionala restmyndigheter, regioner, kommuner, kommunalfšrbund, statligt och kommunalt Šgda bolag, stiftelser, organ med sŠrstŠllning i staten som akademier och de kungliga hovstaterna samt en under de senaste decennierna kraftigt tilltagande mŠngd privata utfšrare.

65. En stor del av den offentliga verksamheten bedrivs inte i statliga Šmbetsverk utan i lekmannastyrda kommuner och regioner under former som utstakades pŒ 1860-talet eller till och med medeltiden, innebŠrande brister i demokrati, rŠttssŠkerhet, likvŠrdighet, effektivitet, styrning, samordning, finansiering, kontroll och ansvarsutkrŠvande.

66. Den fšr en demokratisk rŠttsstat grundlŠggande Œtskillnaden mellan politiker och tjŠnstemŠn, som normgivare respektive rŠttstillŠmpare, Šr Œsidosatt i den omfattande kommunala och regionala delen av den offentliga sektorn, dŠr politiker dels handhar genomfšrande av vad som en hšgre politisk nivŒ i riksdag och regering redan har beslutat, dels agerar arbetsgivare fšr sina offentliganstŠllda vŠljare.

67. Den fšr motivet till fšrekomsten av en stat grundlŠggande Œtskillnaden mellan privat och offentligt har rubbats genom tillkomsten av privata oligopol som utfšrare av en betydande del av den offentligt finansierade verksamheten.

68. Indelningen i lŠn och kommuner, som ytterst utgŒr frŒn medeltida fšrhŒllanden, Šr fšrŒldrad och medfšr tillsammans med sŠrskilda regionala indelningar fšr olika myndigheter att rikets indelning inte Šr funktionell fšr en effektiv offentlig fšrvaltning som ocksŒ Šr likvŠrdig i hela landet.

69. Bristen pŒ helhetsgrepp om och medborgarfokus fšr den offentliga fšrvaltningen visar sig i myndigheters otydliga och inte sŠllan fšrkortade namn, varav det inte klart framgŒr vad de sysslar med eller ens att de Šr myndigheter.

70. Vissa kommuner visar att de inte accepterar demokratins och rŠttsstatens principer genom att kalla sig stad i stŠllet fšr det fšrfattningsenliga kommun, varmed de utger sig fšr att ha ett inte existerande privilegium och en hšgre rang Šn andra kommuner.

71. Finansieringen av kommuner och regioner Šr dysfunktionell, med en fiktiv beskattningsrŠtt, komplex kommunalekonomisk utjŠmning, enorma statliga bidrag med lŒg styreffekt samt olika skattesatser fšr samma rŠtt till vŠlfŠrd, som dessutom ofta Šr sŠmre dŠr skatten Šr hšgre.

72. Fšr en stor del av den offentliga verksamheten som inte bedrivs i statliga Šmbetsverk har en privat fšrening, Sveriges kommuner och regioner, en funktion som liknar en nationell myndighet och utšvar stort inflytande šver den kommunala och regionala sektorn, utan att omfattas av det offentliga systemet fšr insyn och maktkontroll.

OFFENTLIG TJ€NST

73. Offentliga tjŠnster tillsŠtts inte alltid genom offentlig utlysning och objektiv meritpršvning utan till och med pŒ partipolitisk grund, sŒsom regeringens anvŠndning av utnŠmningsmakten fšr att gšra fšrbrukade politiker till landshšvdingar, ambassadšrer och generaldirektšrer.

74. Offentliga befattningshavare har ett svagt rŠttsligt ansvar fšr hur de fullgšr sitt uppdrag, vilket gšr det i hšg grad riskfritt fšr dem att begŒ fel, i vissa fall till och med lšnsamt genom att tjŠnstemŠn som missbrukar befogenheter eller ŒsidosŠtter skyldigheter snarare fŒr avgŒngsvederlag Šn straffas.

75. Fšr tjŠnst eller uppdrag i offentligt beslutade och finansierade verksamheter saknas krav pŒ utbildning avseende de sŠrskilda premisserna fšr att tjŠna det allmŠnna, sŒsom demokrati, rŠttsenlighet, effektivitet och offentlighet.

DOMSTOLAR

76. Sverige lever inte upp till det grundlŠggande kravet fšr en rŠttsstat att domstolarna ska vara oberoende av den politiska makten, utan politiker bŒde utser domare och utses till domare.

77. Sverige har inte nŒgon fšrfattningsdomstol som kan avgšra om de hšgsta statsorganen, sŒsom riksdagen, regeringen och statschefen, fšljer grundlagarna.

MAKTKONTROLL

78. De organ som ska kontrollera den offentliga maktutšvningen – JK, JO, riks-, region- och kommunrevisorer – utses av de politiska makthavarna i regering, riksdag och fullmŠktige, varmed maktkontrollen inte Šr oberoende av dem som granskas och inte givet sker i medborgarnas intresse.

ALLM€NMEDIA

79. Public service-medierna Šr inte oberoende av den politiska makten, bland annat genom att riksdagspartierna nominerar och regeringen utser styrelseledamšter.

INFORMATIONSTILLGNG

80. Den fšr medborgarnas insyn avgšrande offentlighetsprincipen omfattar inte all offentligt beslutad och finansierad verksamhet, dŠribland inte kungahuset och den omfattande del av vŠlfŠrden som bedrivs i privat regi, och dŠr offentlighetsprincipen gŠller fšrekommer att den inskrŠnks fšr att skydda makthavare eller ekonomiska intressen.

81. Offentlig information Šr inte sŒ tillgŠnglig fšr medborgarna som vore mšjligt med modern teknologi, och till skillnad frŒn andra lŠnder saknar Sverige en samlad digital ingŒng till information inom hela det offentliga systemet via en webbplats med landsnamnet.

UTBILDNING

82. Den offentligfinansierade utbildningen av medborgarna uppnŒr inte tillrŠckliga resultat fšr att alla ska kunna fungera i samhŠllet och delta i demokratin fullt ut, och samtidigt fŒr utbildningsanordnarna full betalning oavsett leverans.

NATIONAL- OCH HELGDAGAR

83. Sveriges nationaldag firas till minnet av en diktator, Gustav Vasa, som stšrtade den gemensamt nordiska kungaŠtten, orsakade uppsplittring av Norden i motstŒende maktsfŠrer och berikade sig sjŠlv och sin slŠkt pŒ folkets bekostnad.

84. Sveriges alla helgdagar utom nyŒr och midsommar Šr grundade i ideologiska sŠrintressen som inte omfattar hela befolkningen: nio kristet religišsa samt tvŒ politiska, fšrankrade i kommunismen och socialismen (1 maj) respektive konservatismen och nationalismen (6 juni), den ena representerande partimakten och den andra kungamakten.

 

 

 

 

slekt.se/demokrati

Start Maximal demokrati

Start slekt.se

© 2024 Per Andersson