Mjšlbyhistoria

Den kungliga kvarnbyn vid SvartŒn som fick jŠrnvŠg och blev sydvŠstra …stergštlands centrum

Per Anderssons forskning och texter om Mjšlbys historia

 

 

 

 

 

Karl Gšsta Gilstring in memoriam

Stor Šr den sorg jag idag kŠnner efter att sŒ ovŠntat ha nŒtts av beskedet om min lŠromŠstare och hšgt vŠrderade vŠn fil dr h c Karl Gšsta Gilstrings bortgŒng. I ett tomrum har den hastigt fšrbytts, den upphšjda och framskjutna plats, dŠr Karl Gšsta ofšrtršttligt verkade till vetenskapens fromma och spred glŠdje bland alla som kom i hans vŠg.

Det var som nybliven gymnasist i Mjšlby jag lŠrde kŠnna Karl Gšsta, och dŠr skulle han smŒningom bli min lŠrare i filosofi och psykologi. Trots den stora skillnaden mellan oss i Œlder och kunnande, utvecklades genom vŒrt samfŠllda intresse fšr slŠkt och hembygd ett vŠnskapsband, som jag inte nog hšgt kan uppskatta och vilket jag inte kunde ana annat Šn skulle bestŒ Šnnu under mŒnga Œr.

VŒrt utbyte av tankar upphšrde ingalunda nŠr vi ungefŠr samtidigt lŠmnade Kungshšgaskolan, Karl Gšsta som pensionŠr och jag som student. Regelbundet har jag alltsedan dess kunnat glŠdjas Œt hans alltid lika vŠlkomna och uppmuntrande brev och telefonsamtal.

SŠrskilt fascinerades jag av Karl Gšstas oerhšrda personkŠnnedom, som innefattade alla och envar som nŒgonsin stiftat hans bekantskap och dŠrtill en icke ringa del av vederbšrandes slŠktskapsfšrhŒllanden. Var och en var fšr Karl Gšsta en mŠnniska vŠrd att intressera sig fšr, och nŠr vi trŠffades informerade han sig gŠrna om varthŠn det burit med hans forna adepter i min egen och nŠraliggande Œrskullar.

Alltid lika osjŠlvisk och šdmjuk genomfšrde Karl Gšsta sitt storslagna livsverk – sina fŠder till Šra och sin samtid till gagn. I helg som sšcken bar han tacksamt med sig arvet frŒn gŒngna generationer, inte minst det frŒn sina fŠderneanor i fšdelsesocknen Hov. En kŠr symbol hŠrfšr var den ljuskrona som Œr 1752 blev Karl Gšstas farfars farfars farfar Eric Zachrisson d Š:s gŒva till socknen och alltjŠmt pryder sin plats i Hovs kyrka.

Inte bara fšr vad gŒngna tider givit honom hyste Karl Gšsta tacksamhet utan ocksŒ fšr varje dag han fšrunnades Šgna sin gŠrning. "Har icke minst denna tid upplevt den rikedom som livets gŒva skŠnker. Var dag Šr en nyfšdd gŒvaÉ", lŠser jag i ett brev frŒn Karl Gšsta efter hans 70-Œrsdag i fjol.

Tomrummet som fšljer av den svŒra fšrlusten av vŒr kŠre vŠn Œtfšljs ocksŒ av sin raka motsats; fŒ lŠmnar sŒ mycket efter sig som Karl Gšsta. Hit hšr naturligtvis hans ovŠrderliga insatser fšr att rŠdda den svenska allmogekulturens arvegods undan fšrgŠngelsen. Men Šn stšrre Šr det fšredšme Karl Gšsta skapade genom det sŠtt pŒ vilket han verkade som mŠnniska. Bland mŒnga ljusa minnen av Karl Gšsta skall jag i mina tankar framfšr allt bevara min "gamle skolfux" (som han sjŠlv alltid tecknade) som en symbol fšr den godhet hos mŠnniskor, som vi alltfšr sŠllan erfar men som flšdade rikt hos Karl Gšsta.

 

Karl Gšsta Gilstring in memoriam. …stgšta Correspondenten, Œrg 149, nr 109, 1986-05-14. Sid 14.

 

 

 

 

slekt.se/mjolby

Start Mjšlbyhistoria

Start slekt.se

Kontakt

© 2022 Per Andersson